We benne op de wereld om mekaar om mekaar te helpen, nietwaar?

Als de buurman / buurvrouw armoede lijdt, in stilte zit te treuren. 

Probeer ‘m dan met wat menselijkheid / en kerstpakket een beetje op te beuren.

Bovenstaande teksten – iets aangepast - komt uit de serie ’t Schaep met de 5 pooten. Dit was een Nederlandse komische televisieserie. De eerste reeks werd in het seizoen 1969 – 1970 uitgezonden en werd door gemiddeld 6 miljoen mensen bekeken…..

Nu alweer 50 jaar later is er nog steeds armoede en eenzaamheid. Sommige dingen veranderen na al die jaren niet.

In november werd er tijdens de koffieklets in het Buurthuis een idee geopperd om in de naderende decembermaand wat te doen aan mensen die eenzaam zijn en in (tijdelijke) armoede leven.

Bij (tijdelijke) armoede hoeft men alleen maar aan de duurder wordende  boodschappen en de stijgende energiekosten te denken. Maar ook de heersende corona pandemie kan voor mentale problemen zorgen.

Onze opdracht was om 50 adressen te vinden die wij wilden voorzien van een goed gevuld basis voedings kerstpakket. Voorwaarde was dat er producten inzitten die men (in)direct kan gebruiken/ eten. Geen opsmuk of producten die naar de rommelmarkt gaan of terecht komen bij de kringloop. Gewoon voeding! Een kerstpakket met basisproducten.

Een niet eenvoudige opgave om deze adressen te vinden. Bewoners hebben niet op de voordeur staan hier woont iemand die EENZAAM is of in ARMOEDE leeft….

Sommige vrijwilligers wisten direct wel personen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Maar ook het sociale netwerk moest worden aangesproken. In stilte werd het idee vormgegeven.

De Haëlla Stichting en Kleine Corona Hulp uit Den Haag stelde het gevraagde bedrag beschikbaar en de firma Hanos uit Apeldoorn zorgde ervoor dat de doos nog ‘completer’ werd gemaakt.

De lege ruimtes werden niet opgevuld met opvulmaterialen maar met zinvolle consumptie producten en leuke verrassingen.

 


Maandag 20 december was een spannende dag voor de Buurtmensen. Er gebeurde weer iets nieuws dat nog onbekend was voor deze jonge stichting.

De bestelbus werd bij de firma Hanos volgeladen, niet met oude wijven of kerels, maar met 50 grote kerstpakketten. 

Vanaf het ophaalmoment bij Hanos en enkele dagen er na, uiteraard voor de kerstdagen, hebben de vrijwilligers het perfecte geschenk voor de maand december afgeleverd. 

Net als bij de actie van de boeketten bloemen moesten de dozen op de grond geplaatst worden dit om afstand houden vanwege de corona/ RIVM maatregelen. 

Nu was er één groot nadeel, de doos met inhoud was circa 8 kilogram….

De doos uitpakken moet een mooi moment zijn. Het moet een gevoel van warmte en gezelligheid geven.

Normaal zeggen beelden meer dan 1000 woorden.

Geen Emo TV of geluidsfragmenten en ook geen foto’s. Hoe graag we deze ook wilden laten zien. De privacy moet gewaarborgd worden.

Toch kunnen wij aan degene die het horen wil laten weten dat elke ontvanger op zijn of haar manier emotioneel reageerde. Er was veelal een brede lach maar ook een enkele traan.

Een extra doos gevuld met echte sneeuw en dennengeur had deze activiteit helemaal afgemaakt….We wensen iedereen en al jullie dierbaren
het allerbeste voor het nieuwe jaar.
Geluk in grote en in kleine dingen
maar bovenal: gelukkig met elkaar!

Wij staan óók in 2022 weer

voor de eenzame- en kwetsbare ouderen klaar.

 

Stichting Buurtmensen